Milli Gorus Portal  

Geri Git   Milli Gorus Portal > FORUM MİLLİ GÖRÜŞ > İslami Konular
Anasayfa Milli Görüş Bloglar Arama Bugün Konuları Okundu İşaretle

Yanıtla

Konu Araçları Bu Konuda Ara
Eski 09-09-2006, 00:14   #1
Taner PINAR
Misafir

İletiler: n/a
Namazda Ta’dili Erkânı Terketmek (hanımlar dikkat!!!)

Hırsızlığın en büyüklerinden biri de namazdan çalmadır. Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu:
“İnsanların hırsızlıkta en kötüsü namazından çalandır.”

Dediler ki:
“Ya Rasulallah! Namazından nasıl çalar?” Şöyle buyurdu:
“Namazın ruku ve secdelerini hakkıyla yerine getirmez.”

Sukunetin terki, rükû ve secdede sırtın istenilen şekilde olmaması, rukudan ve secdeden kalktıktan sonra sırtın tam olarak kaldırılmaması ve iki secde arasında düz olarak tutulmaması; bütün bunlar namaz kılanların çoğunda görülen herkesin bildiği şeylerdir. Namazlarında ta’dili erkâna uymayanların bulunmadığı bir mescidi neredeyse göremezsiniz. Ta’dili erkân namazın rükünlerindendir. Terkedilirse namaz olmaz. Durum ciddidir.
Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu:
“Rükû ve secdede sırtını tam olarak eğip kaldırmayanın namazı olmaz.”

Şüphesiz bu hoş bir davranış değildir. Böyle yapan da kınanmayı ve tehdidi haketmiştir. Ebu Abdullah El-Eş’ari’den şu rivayet edilir:
“Rasûlullah (s.a.v.) sahabilerine namaz kıldırırdı. Sonra onlardan bir grup ile oturdu. İçeriye bir adam girdi ve namaza durdu. Ruku etmeye ve (tavuğun yem gagalaması gibi) başını eğip kaldırarak secde etmeye başladı. Rasûlullah (s.a.v.):
“Bunu görüyor musunuz? Kim bunun üzere ölürse Muhammed’in dininden başka bir şey üzere ölmüştür. Kuzgunun leşi gagalaması gibi namazında başını eğip hemen kaldırır. Rükû edip secdesini (tavuğun yem) gagalaması gibi yapan bir ya da iki hurma tanesi yiyen aç insan gibidir. Bu onun açlığından neyi giderir?!”
Zeyd İbni Vehb’den şöyle dediği rivayet edilmiştir: Huzeyfe (r.a.) ruku ve secdeyi tam olarak yapmayan bir adam gördü. Ona dedi ki:
“Sen namaz kılmadın. (Bu hal üzerine) ölseydin, Allah’ın Muhammed’e (s.a.v.) bağışladığı dinden başkası üzerine ölmüş olurdun.”

Namazın rükünlerini tam olarak yerine getirmeyen kimsenin bu hükmü öğrendikten sonra içinde bulunduğu vaktin farzını yeniden kılması, geçmiştekiler için de tevbe etmesi gerekir. Daha önce kıldığı namazları yeniden kılması gerekmez. “Dön ve yeniden kıl, çünkü sen namaz kılmadın” hadisi buna delildir.

İnsanların Önemsemediği Sakınılması Gereken
HARAMLAR
Muhammed Salih El-Müneccid

Düzenlendi: Taner PINAR 09-09-2006 00:45
  Facebook'ta Paylaş Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 12-01-2007, 08:30   #2
Sueda GÜLEÇ

Giriş: Tue Oct 2006
İletiler: 543
Sueda GÜLEÇ ***Sueda GÜLEÇ ***Sueda GÜLEÇ ***Sueda GÜLEÇ ***Sueda GÜLEÇ ***Sueda GÜLEÇ ***Sueda GÜLEÇ ***Sueda GÜLEÇ ***Sueda GÜLEÇ ***Sueda GÜLEÇ ***Sueda GÜLEÇ ***
Neden özellikle hanımların dikkatine anlayamadım.hanımlar dikkat deyince tek hanımlar Ta'dili Erkanı terk ediyor gibi bişey olmuş genel düşünmek lazım.

Eski 12-01-2007, 10:17   #3
Eslembetül DALAZ
DALAZ

Eslembetül DALAZ kullanıcısının Görüntü Resmi

Giriş: Tue Sep 2006
İletiler: 630
Eslembetül DALAZ ***Eslembetül DALAZ ***Eslembetül DALAZ ***Eslembetül DALAZ ***Eslembetül DALAZ ***Eslembetül DALAZ ***Eslembetül DALAZ ***Eslembetül DALAZ ***Eslembetül DALAZ ***Eslembetül DALAZ ***Eslembetül DALAZ ***
Alıntı:
sueda tafarından gönderildi Mesajı Göster
Neden özellikle hanımların dikkatine anlayamadım.hanımlar dikkat deyince tek hanımlar Ta'dili Erkanı terk ediyor gibi bişey olmuş genel düşünmek lazım.
aynen katılıyorum

Eslembetül DALAZ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 12-01-2007, 10:25   #4
M Fatih GÜÇLÜ
ebu dücane

M Fatih GÜÇLÜ kullanıcısının Görüntü Resmi

Giriş: Tue Nov 2006
İletiler: 53
M Fatih GÜÇLÜ ***M Fatih GÜÇLÜ ***M Fatih GÜÇLÜ ***M Fatih GÜÇLÜ ***M Fatih GÜÇLÜ ***M Fatih GÜÇLÜ ***M Fatih GÜÇLÜ ***M Fatih GÜÇLÜ ***M Fatih GÜÇLÜ ***M Fatih GÜÇLÜ ***M Fatih GÜÇLÜ ***
pylşm için teşk.
üzerinde durulması gereken bir konu.okuyunca muaz bin cebel(ra) in oğluna yaptığı nasihati sizlerle paylaşmak istedim.

''-ey oğlum bir namazı kıldığın vakit,o namazın senin kıldığın son namazın olacağını düşün!bir daha böyle bir namaz vaktine yetişeceğini ümit etme!
-ey oğlum mü'min olan bir kimsenin iki hayırlı iş arasında ölmesi lazımdır.yani bir hayırlı işi yaptığı zaman,ikinci hayırlı bir işi yapmak niyetinde ve kararında olmalıdır.''

Eski 12-01-2007, 11:58   #5
Mehmet DAĞDELEN
ikimilyon
Admin

Mehmet DAĞDELEN kullanıcısının Görüntü Resmi

Giriş: Thu May 2006
İletiler: 2,806
Blogdaki Konular: 18
Mehmet DAĞDELEN ***Mehmet DAĞDELEN ***Mehmet DAĞDELEN ***Mehmet DAĞDELEN ***Mehmet DAĞDELEN ***Mehmet DAĞDELEN ***Mehmet DAĞDELEN ***Mehmet DAĞDELEN ***Mehmet DAĞDELEN ***Mehmet DAĞDELEN ***Mehmet DAĞDELEN ***
Alıntı:
sueda tafarından gönderildi Mesajı Göster
rukü'de eğilme miktarı olarak kadının erkekten farklı miktarda eğilmesi gereğine
dair hadis olmadığı ile ilgili bir dikkat.

Milli Görüş; hakkı üstün tutmaktır!
Mehmet DAĞDELEN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 12-01-2007, 22:52   #6
Yasemin BASKAYA

Yasemin BASKAYA kullanıcısının Görüntü Resmi

Giriş: Thu Jan 2007
İletiler: 19
Yasemin BASKAYA *Yasemin BASKAYA *Yasemin BASKAYA *Yasemin BASKAYA *Yasemin BASKAYA *Yasemin BASKAYA *Yasemin BASKAYA *Yasemin BASKAYA *Yasemin BASKAYA *Yasemin BASKAYA *Yasemin BASKAYA *
hayirdir insaallah!?

selamun aleykum

portaal yeni üye oldum am bir cok yazilari okurken nedense kadinlara yönelik bir takinti gördüm. ilk yazim böyle olmasini istemezdim am bir cok tesettür hakkinda yorumlar yapilmiski ..kendi düsüncelerine göre söz edilmis.. o tesettür bölümlerine d eins zaman bulup yazmak istiyorum.

allah razi olsun namazda dikkat edilmesi gereken hususu hatirlattginiz icin ..burda da namaz hakkinda güzel bir paylasimda bulunulmus ama sirf hanimlara dikkat denilmesi cok tuaf. ...

elbbet namazin farzlarindan olan rukü ve secde tam uygulanmassa namaz kabul olmaz. hadisler bunu acikliyor...

sahsi bir kritik yapmadigimi yanlis anlasilmak istemedigimi ifade etmek isterim...

selametle

Yasemin BASKAYA Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 20-01-2007, 23:27   #7
Taner PINAR
Misafir

İletiler: n/a
Sayın Yasemin BAŞKAYA,

hanımlar dikkat dememin sebebi rüku ve secdeleri yaparken hadis-i şeriflerde beyan edilen uyarılara karşı günümüzde özellikle hanımlarda yanlış uygulamalar olduğu içindir..

kadınların namazda rükularını yarım yaptıklarını ve bunu din adına , takva adına yaptıklarını gördüm.. ayrıca secde halinde iken dirseklerini yere yapıştırmaları ayrı bir handikap..

tabiii ki rüku ve secdelere dikkat etmesi gerekenler yalnızca hanımlar değil..

Ancak rükuda düz bir şekilde eğilmesi gerekirken yarım eğilen kadınlar topluluğu oldukça fazla..

sanırım biraz olsun ne demek istediğimi anlamışsınızdır..

Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 26-02-2007, 20:19   #8
Yasemin BASKAYA

Yasemin BASKAYA kullanıcısının Görüntü Resmi

Giriş: Thu Jan 2007
İletiler: 19
Yasemin BASKAYA *Yasemin BASKAYA *Yasemin BASKAYA *Yasemin BASKAYA *Yasemin BASKAYA *Yasemin BASKAYA *Yasemin BASKAYA *Yasemin BASKAYA *Yasemin BASKAYA *Yasemin BASKAYA *Yasemin BASKAYA *
:))

siz kadinlari mi izliyorsunuz::)))
saka bir yana

efendim kadin ve erkegin namazdaki duruslarin farkli oldugunu biliyorsunuzdur muakkak!

kadinlarin rükulari yarim yapilmak zorunda.

hanimlar rükuya biraz egilerek yaparlar. ellerini dizlerin üzerine parmaklarini bitisik olarak koyarlar. gözleri ayak uclarina dogru bakacaktir. bu durumda rüku tesbihi söylenir. kadinlarin namazdaki durulari erkeklerden cok cok farklidir efendim.

erkekde sir ile bas bir hizada olmalidir.

ayni sekilde secde duruslarida farklidir..hangi fikih kiabina bakarsaniz aynisi bulacaksiniz. secdede, bas iki el arasinda olacaktir. alin ile burun yere degecketir. dirsekler yere degiyor! kollar yanlara yapisik oyluklari da karnina yapisiktir. yani hanimlar derli topliibir halde secde ederler!
hanimlarin secdeleri erkeklerden yine farklidir..
erkeklerefendim dah acik ve daha gergin bir durumd secde etmeleri gereklidir..

ins bende durumu biraz aydinlata bilmisimdir!!!

bu konuda hakli oldugumdan eminim cünkü bende bir hanim olarak neden öyle kildigmin suurundayim... bize ögretilen kuran ve sünnet cizgisidir efendim ....

selametle

Yasemin BASKAYA Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 26-02-2007, 21:00   #9
Sevde AZER
kRoniK buNaLIM
Kaşif

Sevde AZER kullanıcısının Görüntü Resmi

İletiler: 1,190
Sevde AZER ***Sevde AZER ***Sevde AZER ***Sevde AZER ***Sevde AZER ***Sevde AZER ***Sevde AZER ***Sevde AZER ***Sevde AZER ***Sevde AZER ***Sevde AZER ***
oretmenim oretmenim bilmiyorum konuyla alakalimi ama bi soru sorabilirmiyim :)))

saka bi tarafa konuya gelelim
cuma gunleri biizim cemiyetteki mescide bayanlar gelmedigi icin bende firsat buldukca cuma namazina arap camisine gidiyordum halada gidiyorum
orda arap bayanlar bizim erkeklerin kildigi sekilde namaz kiliyorlar tekbir alislari dahi ayni secdeye varislari ilkin cok tuhafima gidiyordu
bende farkinda olmadan belli bi sure sonra onlara gore kilmaya basladim bu sene teravih namazinda bi teyze bana cok ters tepki verdi kesinlikle oyle kilmamam gerektigini cok yanlis oldugunu gunah isledigimi soyledi
gecenlerde bende okuldan arap bi arkadasa sordum olayi anlattim ve dedim siz cok buyuk yanlis icersindesiniz heralde
oda kuranda erkeklerin ve bayanlarin ayri sekilde veya ayni sekilde namaz kilacaklarina dair bi sart yok dedi ama oda tam bilmiyor siyer kitaplarina bakicak

bana mezhep farkliligi diyerek kisaca cevap verip atlatmayin tatmin edici cvplar bekliyorum bi zahmet bilenler varsa :(

Eski 26-02-2007, 21:02   #10
Sevde AZER
kRoniK buNaLIM
Kaşif

Sevde AZER ***Sevde AZER ***Sevde AZER ***Sevde AZER ***Sevde AZER ***Sevde AZER ***Sevde AZER ***Sevde AZER ***Sevde AZER ***Sevde AZER ***Sevde AZER ***
Alıntı:
Yasemin BASKAYA tafarından gönderildi Mesajı Göster
:))

siz kadinlari mi izliyorsunuz::)))
saka bir yana

efendim kadin ve erkegin namazdaki duruslarin farkli oldugunu biliyorsunuzdur muakkak!

kadinlarin rükulari yarim yapilmak zorunda.

hanimlar rükuya biraz egilerek yaparlar. ellerini dizlerin üzerine parmaklarini bitisik olarak koyarlar. gözleri ayak uclarina dogru bakacaktir. bu durumda rüku tesbihi söylenir. kadinlarin namazdaki durulari erkeklerden cok cok farklidir efendim.

erkekde sir ile bas bir hizada olmalidir.

ayni sekilde secde duruslarida farklidir..hangi fikih kiabina bakarsaniz aynisi bulacaksiniz. secdede, bas iki el arasinda olacaktir. alin ile burun yere degecketir. dirsekler yere degiyor! kollar yanlara yapisik oyluklari da karnina yapisiktir. yani hanimlar derli topliibir halde secde ederler!
hanimlarin secdeleri erkeklerden yine farklidir..
erkeklerefendim dah acik ve daha gergin bir durumd secde etmeleri gereklidir..

ins bende durumu biraz aydinlata bilmisimdir!!!

bu konuda hakli oldugumdan eminim cünkü bende bir hanim olarak neden öyle kildigmin suurundayim... bize ögretilen kuran ve sünnet cizgisidir efendim ....

selametle
peki arkadasim bu konuyla ilgili kurandan bi ayet veya gecerli bi hadis alabilirmiyim mumkunse

Eski 26-02-2007, 21:06   #11
Sedat KUMOVA
BANNED

Sedat KUMOVA kullanıcısının Görüntü Resmi

İletiler: 625
Sedat KUMOVA ***Sedat KUMOVA ***Sedat KUMOVA ***Sedat KUMOVA ***Sedat KUMOVA ***Sedat KUMOVA ***Sedat KUMOVA ***Sedat KUMOVA ***Sedat KUMOVA ***Sedat KUMOVA ***Sedat KUMOVA ***
Alıntı:
Sedat KUMOVA tafarından gönderildi Mesajı Göster
erkeginde, kadınında namaz kılma şekli aşagıdaki hediste kısaca anlatılmıştır...

Ravi (r.a.): Ebû Humeyd Ensârî-i Sâidî
Hadis: Şöyle demiştir: Resûlullâh salla'llâhu aleyhi ve sellem'in namazını en iyi belleyeniniz ben idim. Görürdüm ki (iftitah) tekbîr(ini) aldığında ellerini omuzları hizâsına getirir, rükûa vardığında da elleriyle dizlerini tutardı. Sonra belini (kanburlaşdırmadan) büker, başını kaldırdığında omurga kemiklerinden her biri yerli yerine gelinceye kadar doğrulur, secde ettiğinde kollarını yere yaymaksızın ve birbirine yanaştırmaksızın (yere) koyup ayaklarının parmaklarını kıbleye karşı getirir, (ilk) iki rek'at başında (teşehhüd için) oturduğunda sol ayağının üzerine oturup sağ ayağını diker, son rek'atta oturduğunda (ise) sol ayağını ile alıp ve diğerini dikip mak'adesi üstüne oturur idi.

bu hadis buharide gecer.

Eski 26-02-2007, 21:09   #12
Sevde AZER
kRoniK buNaLIM
Kaşif

tesekkur ederim hatirlattigin icin bunu biliyordum
kadinlarin ve erkeklerin neden niye nicin farkli kildiklari hakkinda gecerli bir bilgi istiyorum mumkunse kuran ve sunnetten bununla ilgili bir ayete veya hadise rastlayan varsa vede paylasirsa sevinirim

Eski 26-02-2007, 21:31   #13
Levent ŞERİFOĞLU
Ehl-i Sünnet

İletiler: 636
Levent ŞERİFOĞLU ***Levent ŞERİFOĞLU ***Levent ŞERİFOĞLU ***Levent ŞERİFOĞLU ***Levent ŞERİFOĞLU ***Levent ŞERİFOĞLU ***Levent ŞERİFOĞLU ***Levent ŞERİFOĞLU ***Levent ŞERİFOĞLU ***Levent ŞERİFOĞLU ***Levent ŞERİFOĞLU ***
Taner Pinar abinin acdigi konulara bakarsaniz cevabi bulacaksiniz insAllah...
Kadin ve Erkegin namazi aynidir...
Amma bu namaz nasil olmalidir?
Hadislerle Rasulullah (s)'in namazini anlatan ''Sifatu salatin nebi'' kitabini tavsiye ederim...
Seyh el-Elbani rahimehullah hazirlamisdir bu eseri...
Bilgisayardan okuya bilirseniz linkini yazayim..!?

Eski 26-02-2007, 21:35   #14
Sevde AZER
kRoniK buNaLIM
Kaşif

evet linki verirsen daha iyi olur cunku elimde hic kitap yok ve ulasmamda mumkun degil
tesekkur ederim

Eski 26-02-2007, 21:41   #15
Sedat KUMOVA
BANNED

Sedat KUMOVA kullanıcısının Görüntü Resmi

İletiler: 625
Sedat KUMOVA ***Sedat KUMOVA ***Sedat KUMOVA ***Sedat KUMOVA ***Sedat KUMOVA ***Sedat KUMOVA ***Sedat KUMOVA ***Sedat KUMOVA ***Sedat KUMOVA ***Sedat KUMOVA ***Sedat KUMOVA ***
''Beni nasıl namaz kılıyor gördü iseniz öylece namaz kılın.." BUHARİ

''Rasulullah sav secdeye vardığı zaman dirsekler ini öyle kaldırırdı ki koltuk altı gözükürdü.'' Buhari ve Muslim

“Ellerini dizlerine iyice yerleştirir, [onları tutardı.]”

“Parmaklarının arasını açardı.” Namazını düzgün kıl­mayan kişiye de böyle yapmasını emretmiş ve ona şöyle demiştir:

“Rükûya vardığın zaman avuçlarını dizlerine koy. Sonra parmaklarını aç ve her organ yerini buluncaya kadar bekle.”

Eski 27-02-2007, 08:43   #16
Levent ŞERİFOĞLU
Ehl-i Sünnet

Levent ŞERİFOĞLU ***Levent ŞERİFOĞLU ***Levent ŞERİFOĞLU ***Levent ŞERİFOĞLU ***Levent ŞERİFOĞLU ***Levent ŞERİFOĞLU ***Levent ŞERİFOĞLU ***Levent ŞERİFOĞLU ***Levent ŞERİFOĞLU ***Levent ŞERİFOĞLU ***Levent ŞERİFOĞLU ***
Kuran ve Sünnete göre namaz - Ebu Said el-Yarbuzi

Namazda Elleri kaldirma Risalesi - Imam Buhari

Rasulullah'in Abdest ve Namazi - Guraba Yayinlari

Tüm Detaylariyla Namaz - Prof. Dr. Abdullah bin Muhammed et-Tayyar

Sifatu Salatin Nebi'yi insAllah upload ettikden sonra buraya linkini yazarim!
Selamunaleykum ve rahmetullah!

Eski 27-02-2007, 09:38   #17
Hülya TERZİ

Hülya TERZİ kullanıcısının Görüntü Resmi

Giriş: Tue Jan 2007
İletiler: 3,852
Blogdaki Konular: 4
Hülya TERZİ İtibar düzeyini kapadı
Alıntı:
Taner PINAR tafarından gönderildi Mesajı Göster
ayrıca secde halinde iken dirseklerini yere yapıştırmaları ayrı bir handikap..

Ancak rükuda düz bir şekilde eğilmesi gerekirken yarım eğilen kadınlar topluluğu oldukça fazla..
dirseklerin yere yapıştırılmaması gerektiğini öğrenmiştim fakat yarım eğilme konusunu pek anlayamadım. yazdıklarınızda kadınların da aynısını yapması gerektiğine dair bi uyarı göremedim.
Hz. Fatıma rükuya eğildiğinde dizlerini hafifçe kırarmış, bunu yapmak sünnetmiş.bu durum kadınlarla erkekler arasında farklılıkların olabildiğini göstermez mi? Kaynak gösteremediğim için üzgünüm.

ayrıca paylaşım için Allah azı olsun...

Eski 27-02-2007, 23:01   #18
Levent ŞERİFOĞLU
Ehl-i Sünnet

Alıntı:
Levent ŞERİFOĞLU tafarından gönderildi Mesajı Göster

Kitabi bir bulayim upload ederim...
Laptop karma karisik oldu...:)

Eski 27-02-2007, 23:27   #19
Esra BINICI

Esra BINICI kullanıcısının Görüntü Resmi

Giriş: Fri Jun 2006
İletiler: 1,674
Esra BINICI ***Esra BINICI ***Esra BINICI ***Esra BINICI ***Esra BINICI ***Esra BINICI ***Esra BINICI ***Esra BINICI ***Esra BINICI ***Esra BINICI ***Esra BINICI ***
[b]ALLAH ibadetimisi hakkiyle yapmamizi nasib etsin (Amin..)

Esra BINICI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 28-02-2007, 10:08   #20
Çağrı ARSLAN
Kısıtlanmış Üye

Çağrı ARSLAN kullanıcısının Görüntü Resmi

Giriş: Thu Feb 2007
İletiler: 408
Çağrı ARSLAN **Çağrı ARSLAN **Çağrı ARSLAN **Çağrı ARSLAN **Çağrı ARSLAN **Çağrı ARSLAN **Çağrı ARSLAN **Çağrı ARSLAN **Çağrı ARSLAN **Çağrı ARSLAN **Çağrı ARSLAN **
Taner Pinar'a TesekkÜr Ediyorum Guzel Bir Paylasim Is Islami Yalis Ogremez Dosdogru Yasayabİlİrİz Amİn!

Çağrı ARSLAN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Yanıtla

Yer İmleri

Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama

Gönderme Kuralları