![]() |
|
|||||||
| Anasayfa | Milli Görüş | Bloglar | Arama | Bugün | Konuları Okundu İşaretle |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
|
|
#1 |
|
Pasif Üye
Giriş: Thu May 2006
İletiler: 299
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Sakal Bırakmak Vacip Midir??
Bıyık ve Sakal
Allah Resulü buyuruyor: "On şey vardır ki, bunlar fıtrattandır: Bıyıkları kısaltmak, sakalı bırakmak, misvak kullanmak, burnuna su çekip sümsürmek, tırnakları kesmek, parmakları yıkamak, koltukları yolmak, kasıkları traş etmek, büyük abdestten sonra taharet almak, ağıza su verip çalklamak." (Muslim, Taharet:361) "Bıyıkları kısaltın, sakalı uzatın" (Tirmizi, 2764) "Biz bıyıkları kısaltmak ve sakalı bırakmakla emrolunduk" (Tirmizi, 2765) "Müşriklere muhalefet edin, bıyıkları kısaltın, sakalı uzatın." (Müslim,259) Bütün peygamberler sakallı idiler. Hadis-i şeriftede geçtiği gibi sakal, yaradılış icabı erkeklerde bulunması gereken bir kılıktır. Hanefi, Mâliki ve Hanbeli mezhebine göre erkeklerin sakal bırakması vaciptir. Bu üç mezhep imamı hadis-i şeriflerde geçen "veffirû, evfirû, v'afû" yani sakalı bırakın, sakal uzatın emiri vücup ifade ettiği için sakal vaciptir. Sakalı kesmekde haramdır. Yalnız Şafi mezhebine göre sakal sünnettir. Kesilmesi ise mekruhtur. Sakal Bırakmak İçin Hanımdan İzin Almak Gerekir mi? Sakal bırakmak için hanımdan izin almak gerekmez. Bu insanların uydurdukları bir sözdür. Bunun İslami bir kaynağı yoktur. Farzları, vacipleri, sünnetleri yapmak için herhangi birisinden izin almak gerekmez. Kaynak: Kaynaklarıyla Büyük Kadın İlmihali |
|
|
Facebook'ta Paylaş
|
|
|
#3 |
|
Medreseli
İletiler: 3,279
ayrıca sakalları kazımanın hükmü de haramdır?
müctehidlerin buna benzaer hadislerden çıkadıkları yorumlara göre veya sakalsız imamın arkasında namaza durmak da caiz değildir?
|
|
|
#5 |
|
Medreseli
kaynaklarımız hadislerdir
ali ramazan demrican hocanın "batıla benzemenin hükmü" diye bir kitabı var. orda bu konuyu hadislerle ve mücatehid imanların görüşleriyle belirtiyo bulursanız okumanızı tavsiye ederim. ki sakal bırakmak vacip iken sakalsızn arkasında namaza durmak da caiz olmuyo zaten herşeyi ALlah daha iyi bilir
|
|
|
#6 |
|
_ALBAY_
SİTE BAŞKANI
|
vacip iken sakalsızn arkasında namaza durmak da caiz olmuyo zaten
vacibi terkedenin arkasında namaz kılmak caiz değil mi yani ?
|
|
|
|
#7 |
|
Medreseli
bak ey güzel kardeşim.
farzında ve vacibinde kaypaklık gösteren adamın arkasında namaza durmak caiz değildir misal 5 vakit namaz kılmayan adamın arkasında namz kılmak CAİZ DEĞİL sakalın da terkedilmemesi yönünde hadisi şerifleri var. bazı hadilser,emir niteliğinde. emir olduğu zaman da farz olmuş olur sakal farz da olsa,vaicp te olsa saklaısız admaın arkasında namaza durmak caiz değildir yine de hereşyi ALLAH TEALA daha iyi bilir.ben bilmem.ALLAH bilir
|
|
|
#8 | |
|
Misafir
İletiler: n/a
|
Alıntı:
namaz kılabilirsiniz... sakal fıtrattandır... yolmak ve kazımak muhalefet etmektir... |
|
|
|
|
#9 | |
|
Medreseli
Alıntı:
|
|
|
|
#10 |
|
_ALBAY_
SİTE BAŞKANI
|
5 vakit namaz kılmayan adamın arkasında namz kılmak caiz degil.
vacibi terkedenin arkasında namaz kılmak caiz değil. sakalsız imamın arkasında namaza durmak da caiz değil ------------------------------------------------------------- karaselam kardeşim sakal konusunda problemim yok hamdolsun ancak benim anlamak istediğim bir hüküm verilirken neye göre verildiğini bilmektir. şimdi ben buradan okuduklarımla hayatta karşılaştığım insanlara üstteki üç iddia da bulunacaksam eger bir kaynagım yani masnedim olmalı. eger bunlar varsa paylaşman için sorularımı sormaktayım. maksadım muhalefet olmak degil.bu iddalara kaynakları da yaz bizde araştıralım en doğruyu Allah bilir
|
|
|
|
#11 |
|
Medreseli
kardeş dedim ya sana hadisler diye
kitap isminiğ verdim. bilgisayar değil ya beynim nerden aklımda tutuyum. aklımdan birşey söylemiyorum. yazılanları naklediyorum.
|
|
|
#12 |
|
Misafir
|
Bidatçı imamın arkasında namaz kılınır: Buhari; 2c. 722,
imam fasık dahi olsa arkasında namaz kılınır.. cemaati terk etmek olmaz... |
|
|
|
#13 |
|
Medreseli
peygamber s.av söylemişse eyvallah
|
|
|
#14 |
|
Pasif Üye
İletiler: 204
Arkadaşlar iyi güzel hoş konular, fakat böyle konuları tartışmaya açmasak, sadece bilgilendirme amaçlı yazsak. konu ile ilgili kafamıza takılan soruları arkadaşımızla msn, yada özelden tartışsak daha hoş olur kanaatindeyim.
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Misafir
|
Alıntı:
neden? |
|
|
|
|
#16 |
|
ozisler13
Giriş: Mon May 2006
İletiler: 835
bilgi seviyeleri ve bilmeyenlerin eksikliğini görmesi açısından tartışma güzel.ama anlaşılamayan noktaları çok iyi açıklamak gerekli.yazılanlar kaynaklara dayalı yazılıyor tabiki.ama bakın aşağıdaki alıntı hadis gayet açık.kılınır ile caiziyet arasında ayrım nedir?
"Bidatçı imamın arkasında namaz kılınır: Buhari; 2c. 722, imam fasık dahi olsa arkasında namaz kılınır.. cemaati terk etmek olmaz..." eğer önce bunu bilirsek yazılanları daha iyi yorumlayabiliriz.ya da katılırken daha mantıklı katılabiliriz.çünkü İslam da mantıksız hiçbişey yoktur.her suale cevap muhakkak vardır.ya kul bilir ya da sadece ALLAH bilir ama vardır.ALLAH razı olsun şimdiden.
|
|
|
#17 |
|
Pasif Üye
İletiler: 204
Kardeşim ben bazı konuların yetkisiz kişiler tarafından irdelenmesine karşıyım. yoksa ayet ve hadislere dayandırılarak yazılan yazılara kesinlikle karşı değilim. aksine tarafım.
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
ozisler13
Giriş: Mon May 2006
İletiler: 835
kişileri ve yetkilerini bilemeyiz.ama araştırmalarını ve ilgi alanlarını ayet ve hadis olarak belirleyenler kaynaklara göre konuşuyorlar sanırım.ama benim gibi tembeller ancak ilmihal ile yetinirler.:(
ALLAH onlardan(yetkililer ve yetkisizlerden) razı olsun.konuların tartışmaya açılması zaten seviyeyi gösteriyor.ELHAMDULİLLAH.
|
|
|
#19 | |
|
Medreseli
Alıntı:
ayrıca yetkili kim,yetkisiz kim?
|
|
|
|
#20 |
|
_ALBAY_
SİTE BAŞKANI
|
konuları tartışmak kadar tartışılanları araştırmak ta gerektiğini düşünüyorum. birileri birşeyleri tartışırken bizlerde eksik bilgilerimizi sınamalı ve internetin faydalı kullanımını kamçılayıp az da olsa bir araştırma yapmalı ve konu hakkınmda bilgi sahibi olmalıyız diye düşünüyorum.yoksa tartışılanları seyretmek yeterli olmaz.
selam sevgi ve dua ile...
|
|
![]() |
| Yer İmleri |
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
|
|